Het coronavirus heeft een enorme impact op onze projecten. Niet alleen het virus zelf, maar ook de maatregelen tegen de verspreiding ervan hebben verstrekkende gevolgen. Veel gezinnen zitten nu zonder inkomen. Vanwege de lockdown kunnen zij niet meer werken. De medewerkers van onze partnerorganisaties tonen zich strijdbaar en proberen de gezinnen zoveel mogelijk telefonisch te ondersteunen. Ook bieden ze noodhulp.
In China ligt het project zelfs helemaal stil. Voor onze school voor kinderen met een beperking in China zijn de gevolgen heel groot. De school is al maanden gesloten en de kinderen zitten noodgedwongen thuis. Gelukkig zijn de ouders door de school getraind hoe zij zelf hun kinderen kunnen begeleiden om hun motoriek en zelfzorg te verbeteren. We hopen dan ook dat de ontwikkeling van deze kinderen niet stil staat.
Noodhulp
Voedsel en hygiëne zijn in deze situatie extra belangrijk. Vandaar dat de noodhulp bestaat uit het regelen van handwaspunten en het verspreiden van voedselpakketten.
Handwaspunten Zuid-Afrika
Met name in Zuid-Afrika is de nood hoog als het gaat om handwaspunten. Veel mensen in de gemeenschappen hebben geen kranen in huis. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is goede hygiëne heel belangrijk. Partnerorganisatie SA Cares heeft kleine teams die handwaspunten maken van olievaten en heeft een vergunning gekregen om deze te verspreiden onder de bevolking. Voor 25 euro kan men een handwaspunt maken.
Voedselpakketten
In onder andere India hebben veel gezinnen geen inkomen meer, omdat ze niet meer kunnen werken vanwege de lockdown. Er is daarom geen geld meer om voedsel te kopen. Onze partnerorganisaties verspreiden voedselpakketten voor de gezinnen, inclusief zeep en mondkapjes. Een dergelijk pakket kost 25 euro en kan gezinnen van 4-5 leden voor ongeveer 20 dagen voorzien.
Ophaalpunt Hiv-medicijnen
Siam-Care in Thailand heeft geregeld dat families niet langer meer naar het ziekenhuis hoeven om hun Hiv-medicatie op te halen. Er is een verhoogd risico van besmetting met corona in de ziekenhuizen. Families moeten vaak een hele dag in het ziekenhuis in een open ruimte met andere zieken wachten op de medicatie.