Met enige regelmaat krijgt Stichting Wereldkinderen vragen over onze projecten, interlandelijke adoptie en de dossiers van de adopties waarvoor Stichting Wereldkinderen heeft bemiddeld. De informatie die in de (sociale) media verschijnt is niet altijd correct en kan vragen oproepen. Hieronder zullen we veelgestelde vragen die ons bereiken, proberen te beantwoorden. Mocht je een andere vraag hebben, kun je deze stellen door ons te mailen op info@wereldkinderen.nl.
Op 16 april 2024 is een motie aangenomen die het kabinet oproept om "met een nieuw plan te komen waarmee interlandelijke adoptie op zorgvuldige wijze wordt afgebouwd". Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor de verplichte voorlichtingscursus van FIOM en een Beginsteltoestemming te krijgen, als je nog geen BKA-nummer hebt. Aspirant Adoptieouders die al in procedure zijn, mogen voorlopig door. Aanmelden bij Wereldkinderen of een andere vergunninghouder kan alleen met een geldige Beginseltoestemming.
Wereldkinderen behandelt elke aanvraag gelijk.
Bij geschiktheid van stellen van gelijk geslacht of van de alleenstaande zijn dan ook de mogelijkheden in de landen zelf leidend. In het geval van Wereldkinderen betekent dit dat zowel voor een homoseksueel stel als voor een alleenstaande vrouw adopteren uit Zuid-Afrika een optie is.
Wereldkinderen heeft geen bemiddelingsmogelijkheden voor alleenaanvragers binnen het huwelijk of een andere relatie. Stellen die via Wereldkinderen willen adopteren, dienen getrouwd te zijn omdat wij het niet in het belang van het kind vinden dat (juridisch gezien) maar één van beiden het kind adopteert.
Op de landenpagina's kunt u de voorwaarden per land vinden. Of bekijk onze algemene uitgangspunten.
De tarieven wisselen per land. Bekijk het overzicht.
Wereldkinderen werkt alleen met landen die het Haags Verdrag geratificeerd hebben, die dus een Centrale Autoriteit hebben aangesteld, verantwoordelijk voor adoptie. Als we vermoeden dat een adoptie niet volgens het Haags Verdrag verloopt, melden we dit aan de Centrale Autoriteit. De CA NL kan dan contact opnemen met de CA in het betreffende land. Mocht Wereldkinderen in dat land een partnerorganisatie hebben, dan nemen wij contact op met deze partnerorganisatie om onze vermoedens aan te geven en te bespreken dat we een melding doen bij onze CA. Zo nodig zet Wereldkinderen de procedures stop. Tot nader order of definitief.
In het verleden was het mogelijk voor aspirant adoptieouders met een Beginseltoestemming om zonder tussenkomst van een erkende Nederlandse organisatie een kind te adopteren uit het buitenland. De adoptieouders die op deze manier een kind hebben geadopteerd worden zelfdoeners genoemd. Sinds 1995 is bovenstaande niet langer mogelijk en is het verplicht om bij interlandelijke adoptie gebruik te maken van de bemiddeling van een vergunninghouder.
Stichting Wereldkinderen is soms gevraagd om te assisteren bij de afhandeling van bepaalde procedures in Nederland (een zogenaamde deelbemiddeling), zoals het aanvragen van een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV) bij de IND. Stichting Wereldkinderen was in deze gevallen niet betrokken bij de bemiddeling of procedures in het land van herkomst en heeft daarom ook geen dossiers van deze interlandelijke adopties.
In februari 2021 is de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden naar aanleiding van de beleidsreactie op het rapport van commissie Joustra tijdelijk gestopt met het verstrekken van nieuwe Beginseltoestemmingen (BT’s). Alle aspirant adoptieouders die in het bezit waren van een BT mochten hun procedure voortzetten en, indien nodig, hun BT verlengen. Oftewel, bemiddeling bij interlandelijke adoptie naar Nederland is nooit stopgezet in 2021.
Interlandelijke adoptie wordt alleen overwogen als er voor kinderen geen betere oplossing is in hun eigen land. Deze afweging wordt gemaakt door het herkomstland en wordt omschreven als het subsidiariteitsbeginsel. Het is in het belang van het kind om een zo geschikt mogelijk permanent thuis te vinden. Stichting Wereldkinderen is van mening dat als opgroeien in een permanent gezin in eigen land niet mogelijk is, het voor een kind beter is om in een ander land in een gezin op te groeien dan in een tehuis te blijven. Dit wordt ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.
Stichting Wereldkinderen bemiddelt alleen voor adopties van kinderen waarvan in het land van herkomst is bepaald dat ze voor interlandelijke adoptie in aanmerking komen. Dit betreft meestal kinderen waarvan de biologische ouders afstand hebben gedaan of die verlaten zijn verklaard. Soms gaat het om kinderen waarvan de Kinderbescherming in het land van herkomst heeft besloten dat ze niet bij hun biologische familie kunnen opgroeien.
In diverse landen is het lastig om zoek te gaan naar biologische ouders. Bijvoorbeeld in India, waar veel vrouwen die hun kind voor adoptie hebben afgestaan geheimhouding is beloofd.
Kijk voor meer specifieke informatie, over zoeken en over organisaties voor geadopteerden per land, in het laatste hoofdstuk van de landenrapporten van het project Historie en Roots.
Informatie per land
Colombia
In Colombia is Het Instiuut Colombiano de Bienestar Familiar (ICBF)als overheidsinstantie en centrale autoriteit tevens verantwoordelijk voor adoptiekwesties. Een van de programma’s gericht op het herstel van de rechten van het kind is dan ook het programma ‘Adoptie’.
Het Instituut Colombiano de Bienestar Familiar (ICBF) richt zich op de (preventieve) bescherming van kinderen, adolescenten, (zwangere) vrouwen en het welzijn van gezinnen in Colombia. Het ICBF is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning in onveilige (gezin)situaties of wanneer er sprake is van mensenrechtenschending. De visie van het ICBF is het streven naar een toekomst waarin kinderen en adolescenten zich ontwikkelen in omstandigheden van gelijkheid en vrij van geweld. Het ICBF heeft 33 regionale kantoren en 214 centra door heel Colombia. Met behulp van de inzet van verschillende programma’s en zorgdiensten ondersteunen zij 8 miljoen Colombianen.
Het zoekproces naar de oorsprong
Colombia erkent bij wet dat een geadopteerde het recht heeft om zijn familie en afkomst te kennen. Het ICBF haalt op haar website een citaat uit het betreffende wetsartikel aan: ‘Todo adoptado tiene derecho a conocer su origen y el carácter de su vínculo familiar’, oftewel alle geadopteerden hebben het recht om hun oorsprong en de aard van hun familieband te kennen.
Het ICBF biedt hulp bij een zogenaamd ‘zoekproces naar de oorsprong’. Een aanvraag kan worden ingediend door te mailen naar: busquedaorigenesadoptados@icbf.gov.co
Het zoekproces naar de oorsprong verricht door het ICBF kan onderstaande omvatten:
o Een kopie van de adoptiegeschiedenis wordt gescand verzonden;
o Er wordt getracht (leden van de) biologische familie te lokaliseren. Wanneer de gezochte persoon het contact accepteert ondersteunt het ICBF in het contact;
o Wanneer biologische broers en zussen tevens geadopteerd zijn tracht het ICBF hen te lokaliseren.
De vereisten van het ICBF om een zoekproces naar de oorsprong te starten zijn als volgt: Na ontvangst van de aanvraag duurt het proces ongeveer twee tot zes maanden. Wanneer het ICBF om een aanvulling van documenten of informatie vraagt heeft u een maand om deze toe te sturen, anders wordt het verzoek als ingetrokken beschouwd. Het formulier busqueda de orgines mayores de edad |
Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is roots zoeken mogelijk vanaf het 18e jaar. Dit is wettelijk zo geregeld, hierop worden géén uitzonderingen gemaakt. Natuurlijk is het wel mogelijk om een reis te maken naar Zuid-Afrika. Mocht u een bezoek aan het kindertehuis overwegen, dan is dit alleen mogelijk onder begeleiding van Abba Adoptions. Het is ten zeerste af te raden om onaangekondigd en zonder begeleiding een tehuis te bezoeken.
Als u plannen heeft om een reis te gaan maken naar Zuid-Afrika en een bezoek wil brengen aan een tehuis, vult u dan het formulier IC Origin and Roots Policy and Progress in en stuur deze naar Abba Adoptions. (adres staat in document vermeld)
In geval van een rootsvraag( alleen vanaf 18 jaar) dient u het formulier IC Origin and Roots Policy and Progress, Post Adoption Service Notice en het document Origin Questionaire for Adoptee in te vullen en te mailen naar Abba Adoptions. Stuurt u de rootsaanvraag ruim van te voren toe minimaal een half jaar)
Er zijn kosten verbonden aan rootsvragen. Abba Adoptions heeft een kostenoverzicht gemaakt. Deze vindt u hier.
Wilt u contact over uw persoonlijke dossier? Dat kan door een mail te sturen naar Ellen ten Bloemendal, via info@wereldkinderen.nl. Zie ook Opvragen adoptiedossier
In de jaren 70 en 80 heeft Wereldkinderen (of een voorganger als Bureau Interlandelijke Adoptie) bemiddeld bij adopties uit onder andere Bangladesh, Colombia, Thailand, Filippijnen, India, Zuid-Korea, Brazilië, Sri Lanka. Over deze adopties bestaan soms vragen, of er is onduidelijkheid in of over dossiers.
Het is voor veel geadopteerden ingewikkeld om informatie over biologische familie te vinden. Wereldkinderen wil daarbij assisteren waar mogelijk. We vinden het belangrijk dat geadopteerden de mogelijkheid hebben om zoveel mogelijk te weten over hun adoptie, waarbij we het belang van de biologische familie niet uit het oog verliezen.
Wat weet Wereldkinderen over deze dossiers?
Dossiers van dertig tot veertig jaar geleden zijn, in tegenstelling tot de huidige dossiers, zeer summier. En soms kloppen er zaken niet. Wij hebben vaak dezelfde, beperkte informatie als adoptieouders en er is niet altijd meer een contactpersoon in de landen van herkomst te benaderen. Maar de informatie die we hebben, delen we met geadopteerden zelf.
Inzage in dossier
Dossiers worden bewaard, in een centraal geleid archief. Hier kun je vinden welke informatie we nodig hebben om een kopie van je eigen dossier te kunnen geven.
Vanwege privacyredenen delen we adoptiedossiers niet met anderen dan ouders en kinderen. Verslagen van (roots)reizen, brieven en algemene informatie over een land zijn onder bepaalde voorwaarden wel inzichtelijk voor organisaties die bijvoorbeeld onderzoek willen doen.
Onderzoek naar achtergrond en context
Om de summiere informatie aan te vullen en een beter beeld te krijgen bij de context van adopties, is Wereldkinderen in 2017 met het project Historie en Roots gestart. Contactpersonen, vergunninghouders, oud-bestuurders en adoptieouders zijn hiervoor geïnterviewd en er werd onderzoek gedaan naar de werkwijze rondom adoptie in een aantal landen, in de periode voor 2000. Procedures en gebruiken in de zendende landen waren onderdeel van het project. Ook werd er gekeken naar de positie van vrouwen in deze landen en naar de sociale en culturele achtergronden in die tijd. We hopen hiermee een completer beeld te kunnen geven van de adoptieverhalen.
Hoe handelde Wereldkinderen in die tijd?
Voor zover wij in de dossiers kunnen nagaan, heeft Wereldkinderen gehandeld volgens de procedures die in die tijd golden. Het was bijvoorbeeld ook toen de handelswijze om broertjes en zusjes niet te scheiden. Tegelijkertijd weten we dat dit wel is voorgekomen, tegen alle bedoelingen in. Toen dat duidelijk werd, is daar actie op ondernomen. Adopties uit bepaalde landen zijn ook stopgezet of aangepast, als er twijfels waren over de procedures.
Wil je contact over jouw persoonlijke dossier? Dat kan door een mail te sturen naar Ellen ten Bloemendal, via info@wereldkinderen.nl.
Er zijn rapporten gepubliceerd over Bangladesh, Colombia, Indonesië, India, Polen, Roemenië en Sri Lanka.
Geadopteerden van 18 jaar en ouder kunnen zonder toestemming van hun adoptieouders inzage krijgen in, of een afschrift krijgen van, de informatie in het adoptiedossier waar zij recht op hebben volgens de huidige wet- en regelgeving.
Geadopteerden van 18 jaar en ouder kunnen zonder toestemming van hun adoptieouders
inzage krijgen in, of een afschrift krijgen van, de informatie in het adoptiedossier waar zij recht op hebben volgens de huidige wet- en regelgeving. In bijzondere gevallen (bv als de adoptieouders zijn overleden) kijkt Stichting Wereldkinderen naar de mogelijkheden om toegang te verlenen tot de informatie die gerelateerd is aan de adoptieouders. Indien wij geen procedure hebben voor een specifiek verzoek zullen wij in samenwerking met een advocaat bepalen of er mogelijkheden zijn binnen de geldende wet- en regelgeving.
Stichting Wereldkinderen deelt alle documenten m.b.t. het adoptiekind met de adoptieouders ten tijde van het voorstel. Volwassen geadopteerden kunnen op verzoek een afschrift ontvangen van hun achtergrondinformatie (zie ook Heb ik voor het verkrijgen van een afschrift van mijn adoptiedossier toestemming nodig van mijn adoptieouders?)
Stichting Wereldkinderen vernietigt geen adoptiedossiers. De overheid is een traject gestart met als doel het overbrengen van adoptiedossiers van de huidige vergunninghouders naar een geschikte locatie, zodat deze na het stoppen van de huidige vergunninghouders bewaard
blijven.
Bij Stichting Wereldkinderen wordt alle informatie met betrekking tot een bemiddeling in één dossier bewaard. Adoptieouders krijgen alle documenten die Stichting Wereldkinderen uit het buitenland ontvangt en betrekking hebben op een adoptiekind. Het kan zijn dat er in een dossier in het buitenland (van het tehuis of de sociale dienst) nog meer informatie of documenten zitten, die Stichting Wereldkinderen niet ontvangt.
De term schaduwdossier is in het verleden gebruikt om aan te geven dat Stichting Wereldkinderen dezelfde documenten als de adoptieouders bewaarde in een dossier. Adoptieouders kregen een aantal originele documenten tijdens hun reis naar het land van herkomst van hun kind en Stichting Wereldkinderen verzocht ze om kopieën toe te zenden om aan het dossier toe te kunnen voegen.
Zelf een aanvraag bij ons indienen kan niet. Wij kiezen projecten die wij steunen in andere landen zelf uit.
Het bedrag dat wij bijdragen hangt af van het soort project. Op zoek gaan naar geschikte pleegzorg voor een kind dat in een tehuis woont kost bijvoorbeeld veel tijd en geld.
Bepalend is ook of een project zich op één aspect van preventie of reïntegratie richt, of het hele scala aan factoren. We wegen af wat het project precies bereikt en hoe complex het onderwerp is.
Het is niet mogelijk om via Wereldkinderen stage te lopen in het buitenland. Een van de redenen is dat kinderen recht hebben op vaste verzorgers. Wij ondersteunen stages in weeshuizen daarom niet. Lees meer over stoppen met stages in een weeshuis.
Het is niet mogelijk om via Wereldkinderen stage te lopen in het buitenland. Een van de redenen is dat kinderen recht hebben op vaste verzorgers. Wij ondersteunen stages in weeshuizen daarom niet. Lees meer over stoppen met stages in een weeshuis.